Témou 1. kongresu neštátnych školských zariadení je regionálne školstvo

13.04.2011 Poprad

Tatry 13. apríla (TASR) – Viac ako 150 zriaďovateľov, riaditeľov a vedúcich pedagogických pracovníkov slovenských škôl sa v dňoch 14. až 15. apríla stretne vo Vysokých Tatrách, aby so zástupcami štátnych školských organizácií diskutovali o tom, čo potrebuje systém regionálneho školstva, aby bol naozaj kvalitný.
Organizačná riaditeľka kongresu Františka Lachkovičová informovala, že Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR organizuje 1. kongres neštátnych, súkromných a cirkevných škôl ako široké otvorené fórum s cieľom urýchliť potrebné legislatívne úpravy, ktoré pripravuje rezort školstva. Asociácia chce tiež presadiť väčšiu mieru slobody vo fungovaní neštátnych škôl.
Hlavnou témou kongresu je kvalita a etické princípy v neštátnom školstve, rozpracovaná do tém, ktoré sa týkajú indikátorov a merania kvality vzdelávania, etiky, zodpovednosti podnikania vo vzdelávaní a zároveň úlohy štátu vo vytváraní podmienok na kvalitný, efektívny a na etických základoch postavený systém vzdelávania.
„Štát nemá so súkromnými školami bojovať, ale využiť ich potenciál na obohatenie celého ekosystému školstva,“ hovorí generálny riaditeľ Ústavu informácií a prognóz v školstve a jeden z diskutujúcich v panelových diskusiách o elektronizácii učebníc a znižovaní administratívnej záťaže pedagógov Roman Baranovič.
Byrokracia v školstve je podľa Kataríny Guziovej zo Spoločnosti pre predškolskú výchovu príliš veľká. „Dobré by bolo, keby sa v praxi dosiahlo, aby všetka pedagogická dokumentácia v školách bola pomôckou pre pedagogické kolektívy a nie pre inšpekciu,“ zdôvodňuje Guziová.
Závery z diskusií na kongrese nebudú určené len pre súkromné a cirkevné školy, mali by sa podľa Lachkovičovej stať štartom celospoločenskej diskusie o tom, čo je podstatné pre vyššiu kvalitu všetkých škôl v systéme slovenského školstva. „Aj tento kongres je príkladom, že si nechceme nechávať poznanie len pre seba. Máme záujem o témy, ktoré sa dotýkajú všetkých škôl bez ohľadu na zriaďovateľa,“ upozornila Mária Smreková z bratislavského 1. súkromného gymnázia.
Ďalšími témami kongresu, ktorý sa uskutoční v Hornom Smokovci, budú nová filozofia štátnej školskej inšpekcie, priority rezortu školstva v budovaní siete regionálnych škôl, sloboda a väčšie kompetencie v riadení škôl, voľnosť v tvorbe vzdelávacích programov a poslednou témou je voľnejší výber učebníc a pomôcok. Záštitu nad podujatím prevzal aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Eugen Jurzyca.
 

Vyberte región